onsdag den 29. april 2009

Cruise logbog - tirsdag den 28

Vi ankommer til Longyearbyen hvor vi pakker vores ting og læsser det af som skal af. Onsdag den 29 skal skibet afsted igen med den næste gruppe. Det har været et fedt cruise, alle har været glade, mange er godt i gang med deres rapporter og jeg er da mere end halv færdig med min.
Kun et close-up af en isbjørn kunne ha gjort denne tur bedre!

I aften skal i sove i stilhed, det bliver rart, har haft værelse lige ved siden af motoren og den har altid kørt.

mandag den 27. april 2009

Cruise logbog - mandag den 27


Mandag den 27 april
Vejr: temp-13 C, let skyet, let vind
kl 0200 ankommer vil til Ny Ålesund.
kl 0900 - 1530 "landlov" Vi besøger Ny ålesund, verdens nordligste samfund. Der finder vi en kæmpe snehule og de har holdt fest. En skør kineser har fået transpoteret to gigantiske marmor løver op til at stå foran hans dør. Muserum'et bliver besøgt og da butikken har åbent 11-12 så er vi alle der inde for at handle
kl 1530 begynder vi at pakke vores ting sammen, Hobo-vejrstationen bliver pakket sammen.
kl 1730 har vi en fest middag, del fejre vi at togtet er veloverstået og alt er gået så godt, men også Pirkka (FIN) som har fødselsdag fejre vi. Ekspeditions chefen, Tor, fatter sin gitar og underholder resten af aftenen. Sikke en masse viser han kan.

Kære DSB, det her er sne på sporet, indtil vi har disse forhold i danmark, så bedes i holde op med at klynke.
Kul toget som transporterede kullene ud af minerne

Ronal Amundsen, fløj fra Ny Ålesund over nordpolen i luftskib


Vi havde fået besked på at vi ikke måtte gå ind i bygningerne andet en museret og butikken, men denne super stilfulde snehule er jo sådan set ikke en bygning for den har jo ikke nogle dør.



Ny Ålesund er et lille samfund, men det er verdens mest nordlige samfund. Man forsøger at holdet det så rent så muligt så der er bla ikke mobiltelefon dækning der oppe.

Og en eller anden skør kineser har betalt en formue for at få transpoteret to marmor løver op til at stå foran hans dør....

søndag den 26. april 2009

Cruise logbog - søndag den 26

Søndag den 26 april
Vejr: temp:-9,5C, let overskyet
kl 01:00 begyndte vi at tage CTD cross section,startende ved 78 50N 006 31E, godt 300 sømil fra grøndland. Vi arbejder i skiftehold af 2 timer indtil vi Kongsfjorden.

lørdag den 25. april 2009

Cruise logbog - lørdag den 25

Lørdag den 25 april
Vejr: temp -12C, lettere overskyet
Arbejdet forsætter fra i går. Simon (N) og Jonas (D) de heldige bæster tager med Monica (UNIS) ind i bunden af fjorden for at tage nogle sne profiler, tæt ved de smukke blå gletschere.
12:00 isen bryder op - vi kan da heller ikke være i fred nogle steder! Men det er kun ude ved iskanten at isen er brudt, skibet er gået ca 50 meter ind i isen og det er kun det yderste 10 meter der er brækket fri.
Der er også blevet set hvaler, hvilket bekræfter en lille mistanke jeg havde da jeg var på isbjørne vagt. Syntes at jeg så noget der kunne være en hval's ryg men afviste tanken.
kl 15-16 En ny revne i isen bekymre Monika (UNIS) som beslutter at det er bedre at pakke samme nu end i aften som ellers var planen. En rolig, uden panik, evakuering. Jeg bliver sat til at laste kranen nede fra isen og jeg føler mig som en havne arbejder stående med hjelm, handsker, scootersouit og så med tshirt fra et lokale rockband. Vi havde også nogle temperatur sensorer nede i isen som skulle saves op så vi fik hentet bor, motor og issav. Mens vi arbejde på at frigøre disse sensorer bryder isen virkelig op! Vi studerende får besked på at komme op på skibet og jeg må da springe over en ca 40cm bred revne fra den ene isflage til den anden. Men denne isflage bevæger sig stille væk fra skibet så igen oplever jeg at stå på isen og kigge på at de trækker stigen op.
kl 17 alle om bord og selv temperatur sensomrene er blevet reddet. Det stykke telefonpæl som skibet var fortøjet til er det eneste vi efterlader. Stille og roligt forlader vi Magdalenfjorden mens vi kan kigge på den ene valros efter den anden. Det er fuldstændigt bagvendt, der er færre valrosser på svalbard end der er isbjørne, og vi har kun set en eneste flere kilometer væk. Hvor er alle bamserne henne???


Simon (N) og Jonas (D) gør klar til at tage afsted ind mod de flotte gletschere.

Jeg fik lidt ekstra zoom ved at holde en kikkert op foran mit kamera

Erik, the dock worker.

Pludselig brød isen og der var brede revner der skulle hoppes over.


JEG HÅBER AT KUNNE FINDE EN VIDEO DER VISER HVOR STORE BØLGERNE I ISEN VAR. NÅR DEN ER FUNDET KOMMER DEN IND HER


Sidste mand sikkert over, så skal vi bare op på skibet.

En valros gjorde sig til og lod sig fotografere, det var det tættedes vi kom på dem, ellers hoppede de bare i vandet.

fredag den 24. april 2009

Cruise logbog - fredag den 24

Fredag den 24 april
Vejr: temp -10C, klart
Vi var oppe og krysde 80N i løbet at natten
Vi har opgivet at finde en isflage til søs, bølgerne er for kraftige og det et dem som slår isflagerne i stykker. Tidligere fandt de en lovende isflage, men en time senere var den gået i stykker. Tidligere års togter havde været nord for Svalbard, men i år er det så meget is der oppe at der skal et kraftigere skib til at forcere den is. Bølgerne er langt midre der oppe. Men nu er vi på vej mod en en fjord hvor vi forhåbentligt kan finde ly for bølgerne. Dagen er blevet brugt på at kigge på sæler og raporterne til de respektive kurser.
kl 15:00 ankommer vi i Magdalenfjorden, i bunden af fjorden er isen tilstrækkelig tyk til at vi kan arbejde på den og den er sikker. Modsat VM fjorden og isflagen så har der været kraftig skrueis i fjorden. Vi kan se at isen har dækket fjorden, eller kommer fra havet, brudt op og samlet sig i bunden af fjorden. Dette er sket igen og igen, mindst fire gange kan vi se i iskernene. Vi har opsat udstyret igen, vejrstationen, CTD, TIC, icegrouth og is kerner bliver taget.





Har til et panorama af Magdalen fjorden, det kommer op så snart jeg har fået billederne samlet

torsdag den 23. april 2009

Cruise logbog - torsdag den 23

Torsdag den 23 april
Vejr: temp -15C, overskyet
kl 7:30 lå vi ved 79 50'N 008 56'E og kiggede på udvalget af isflager. Desværre havde de alle alt for meget sne på sig, ca 30 cm, hvilket betød at der var alt for store muligheder for at isen ville være meget våd at gå på da sne-laget meget sikkert strækte sig ned under vandoverfladen.
Derfor tog vi længere nord vest på i håb om at finde bedre is.
kl 8:30 ligger vi ved 79 48,055N 008 34,04E hvor en bedre isflage blev fundet. Vi, eller retter, Monika (UNIS) og de andre ansvarlige, undersøger hvorvidt issen er sikker.
kl 9:00 startes der med at fortøje skibet. Da vi nu er ved at fortøje skibet med 4 trosser så må det antages at første indtryk af isen er at den er rimelig sikker at arbejde på. Isen er tyk, mindst 70cm hvis ikke mere.
12:30 Mens vi arbejdede på isen slog den en lang revne ned igennem isflagen og stævnens fortøjning var nu på en selvstændig isflage mens resten af udstyret, instruktorer og Max (D), Tim (D) og Erik (DK) blev på den "store" isflage. Skibet måtte fortøjes igen før stigen kunne med sikkerhed kunne sættes ned på isen igen. Vi var "fanget" på isen i godt en halv time før vi igen kunne komme om bord.
13:15 ligger nu på 79 46,9804N 008 31,8820E, mere is er brudt op og "vores" isflage er blevet endnu mindre, stadig stor nok til at arbejde på men mindre.
14:15 igen bryder isen op
15:30 isen bryder op igen, vores isflage er ved at være ret lille.
16:00 Det begyndte at sne og blev ved i ca 15 min.
18:50 ligger ved 79 47,1234N 008 39,3460E og senere i aften omkring kl 21 vil vi tage fra denne isflage og finde os en ny og forhåbentligt bedre.
19:30 isen bryder op endnu engang og isflagen må evakueres - alle mand på dæk og det går stærkt med at få det videnskablige udstyr ned og ombord.


Der bliver boret hul i isen og en træ-pæl bliver vores fortøjning.

Da isen bryder op, trækker de stigen ind da den ikke længere kan nå vores isflage. Det var den første gang jeg blev fanget på isen.
En af den mange gange hvor isen bryder op. Man kan se vores fodspor på begge sider af revnen.
Skibet som slår ind mod isflagen (eller omvendt, isflagen som slår mod skibet) er også med til at slå isen i stykker. Det er ikke kun bølgerne som gør det.
Men der er også nogle fantastisk smukke is stykker der flyder rundt. Dette er mit baggrundsbillede på min PC for tiden



Da vi skulle evakuere isflagen lykkedes det mig at tage 3 billeder og en lille video.



onsdag den 22. april 2009

Cruise logbog - onsdag den 22 april

Onsdag den 22 april
Vejr: temp -17, solrigt og få til ingen skyer. Vind: brise. Bølgerne var svagere hvilket betød mindre søsyge.
kl 900 kom det nye hold studerende
kl 1230 afgang fra Longyearbyen - grundet skader på CTD'en måtte vi vente til at den blev lavet. (hvilket betyder ingen nattevagter)
Dagen blev brugt på at arbejde på data fra VM fjorden og ellers se nogle af Lance udsøgte udvalg af DVD film.

tirsdag den 21. april 2009

Cruise logbog - tirsdag den 21

Tirsdag den 21 april.
Vejr: temp -11C høj sol og få skyer.
Pandekager til morgenmad, og efter en god nats søvn på langs blev Kjersti målt igen og denne gang målte hun 1m61cm - hun var glad.
Vejret er flot igen, en masse skyre yde i horisonten over bjergene, men over fjorden er det helt klart og solrigt. Der er faldet en masse sne så alle spor fra i går er væk. Klarsyn og/eller erfaring havde fået folk til at markere nogle af de store huller med bambuspinde så man ikke kom til at gå igennem ved et uheld.
I den nye sne kunne man se et par nye revner i isen som er blevet dannet i løbet af natten. Selv om der er is på fjorden er der stadig bølger.

Efter frokost tog jeg med ind i fjorden på snescooter for at hente en RCM, en vejrstation og foretage en CTD måling. Pirrka (FIN) og Lisbeth (N) tog med ud for at lave sneprofiler hen over fjorden. Der var allerede lavet en masse og det var kun et par enkelte snowpits som de skulle lave.

1930 tog vi afsted fra VM fjorden


Af alt den is som vi hev op, fik nogle den geniale ide at lave et par skulpturer.

Her er den anden

Min tur ind i fjorden så jeg nogle fantastiske bjerge. Håber virkelig at jeg kan indprente dem i hukommelsen for hele turen var fantastisk smuk.
Der skulle selvfølgelig arbejdes på den tur men alligevel

Og inden vi tog afsted kunne vi da lige gå lidt på line, det er ikke hverdag at man har sådan en mulighed

mandag den 20. april 2009

Cruise logbog - Mandag den 20

Mandag den 20 april
Vejr: formiddagen startede med solrigt, med kun få skyer og en temperatur på omkring -16C
Hen på eftermiddagen tiltog vinden og snefald og snefygning gjorde det koldere at være på isen.

Arbejdet forsatte. Langt om længe kom jeg i gang med mine egne forsøg, dem jeg skal skrive rapport om. Isens permeabilitet handler om hvor "utæt" isen enlig er. Når havis fryser, bliver saltvandet koncentreret og da meget saltholdigt vand skal bruge lavere temperature til at fryse ender det med at der er meget saltholdigt vand i isen, dette vand siver ned igennem isen og efterlader kanaler. Der er disse kanaler som jeg vil undersøge. Det gør jeg ved at bore et hul delvist ned i isen og så se hvor hurtigt vandet kommer op i borehullet. Ganske simpelt forsøg, men vigtigheden af disse kanaler er stor.
Vejret er blevet meget mere blæsende, det er blevet overskyet, snefygning og temperatur fald (da solens nu er væk) gør det knap så eventyrligt at arbejde i det arktiske. Men i går sad vi i varm pool og kiggede på de frosne bjerge, så vi har fået det hele med.
Ved aftensmaden legede vi med laser-afstandsmåleren og de små piger blev målt. Kjersti (N) var ikke helt tilfreds med at hun målte 1m59cm


Da en af reporterne skal afleveres i LaTeX så fik vi alle lige et hurtigt kursus og en god skabelon at arbejde på.

søndag den 19. april 2009

Cruise logbog - søndag den 19

søndag 19
vejr: solrigt, ingen skyer (et par enkelte langt ude i horisonten) en temperatur på godt -18C og næsten ingen vind gjorde dagen på isen fantastisk.
11:30 signal pistol testet
13:30 isbjørn set nede ved Axel Ø ~ 3 km væk.

I dag havde jeg ikke noget direkte projekt så jeg fyldte ind og hjalp hvor jeg kunne. Da der skulle sendes en vejrballon op, og da det ikke er noget man gør længere i dk så hjalp jeg mest der. Men jeg tog også en dobbelt polarbearwatch, og her så jeg min første isbjørn. Den var ganske vist kun synlig i kikkerten da den var ca 3 km væk, men den er stadig set!
Og for at det ikke skulle være løgn så fik jeg sandelig også mulighed for at skyde signal pistolen af :D Bjørnen var det ikke på det tidspunkt, men da jeg overtog vagten og undersøgte signal pistolen så bekymrede rusten på pistolen mig en smule og efter en snak med Monika (UNIS) så advarede vi alle og lavede et test skud - og den virkede!

En hobo-weatermast, en billig (ca $2000) og letvægt vejrstation samlede jeg og Jordan (USA) og i morgen vil den blive sat op ved siden af den "dyre" og mere avancerede mast. Hvis hobo'en er god nok, eller kan kalibreres ved hjælp af den dyre mast så har hobo masten en fremtid (og den drives af 4 AA batterier)

Efter middagen besluttede vi at vi skulle ud og svømme i fjorden så Silje (N) Alex (østrig) og jeg gik i gang med at bore og save hullet i 60cm i...teoretisk kunne vi godt ha fundet noget is der var knap så tyk men så var sikkerheden og lignede praktisk forudsætninger ikke nær så gode.

Jeg satte en lille rekord ved at være den der var længst ned under vandet, det var absolut ikke min mening, men "glemte" at holde fast da jeg hoppede i - 3 sec er tid nok til at dem der oppe kunne blive bekymrede og jeg begyndte at svømme mod overfalden.
Dagen før havde vi bedt besætningen om at starte poolen og efter en tur -2 grader varm vand og -18 grader luft så hoppede vi op i 40 grader varm vand... saltvand og alle de rifter vi havde fået, mine var på knæene, fik en kærlig behandling i varmt saltvand - lidt avs men kors hvor var det lækkert.


Dette er ikke en ufo eller en spærre ballon, det er en vejrballon

Et par af pigerne laver strålings målinger, hende med hoved i en sortaffaldssæk arbejder med den bærbar computer der er wi-fi forbundet til "rygsækken"

Vores altid overvågende sikkerheds ansvarlige. - Med erfarne folk kan den sikkerhedsansvarlige slappe af.

Is badning, først bore man hul i isen
Så hiver man is blokkene op

Så ankommer vi der skal svømme og stripper ud af vores ellers varme scooter-suits. Og her har vi vore arktiske pin-up girl

Og ja så hopper man i, og ja det er mig som er under her

Det burde ikke være nødvendigt at fortælle at det er forfriskende og en smule koldt.

Det her billede er et vi har grinet utroligt meget af. Tor (N) var ham der havde fat i rebet og hev os op. Og dette billede viser Juni (N) og Tor (N) i en meget ..... stilling. Kigger man nærmere på billedet bliver det kun værre, Tor's (N) ansigtsudtryk og væsker der løber ned af Juni's ansigt gør billede tæt på at være X-ratet



Afslapning i den varm pool, med isbjerge i baggrunden og en enkelt sæl.

lørdag den 18. april 2009

Cruise logbog - lørdag den 18

Lørdag 18
vejr: temperaturen ca -22C, solrigt, ingen til få skyer, vind: stort set vindstille (til Anna's (N) store irritation da hun arbejder med en af vejrstationerne)

Nu begynder vi for alvor at få tingende ud på isen, får sat vejrstationer og et arbejdes telt op. Jeg bore huller i massevis så vi kan sænke instrumenter ned i isen.
Når man bare ser på isen og sneen så tænker man slet ikke på at der er ca 100 meter iskold vand nede under.

Isbjørne sporerene som er meget tæt på skibet bliver da lige studeret. Men der er ikke noget at bekymre sig om - heller ikke de store revner i isen . Monika (UNIS) som er vores sikkerheds ansvarlige forsikre os at der ikke er nogle problemer.
Om aftenen fik vi den lækreste middag og der blev sat rødvin på bordet.

Det er STORE bamse spor



Det var ikke tilladt at medbringe alkohol, men til denne festmiddag fik vi en box vin til hvert bor.

fredag den 17. april 2009

Cruise logbog - fredag den 17

Fredag 17
Vejr: stadig bølger

fra 00-15 var de fleste søsyge
Ekspeditions chefen, Tor (N), fortalte om de tre grader af søsyge
1: "You have never been so sick in you life"
2: "You are afraid you are gonna die"
3: "you are afraid that you won't die"

Lance klare temmelig tyk is

Når skibet ikke er på vej til eller fra havn, da er vi meget velkommen på broen. Lige bag broen havde vi et område hvor vi kunne arbejde.
Pandekage-is, det er ikke desserten, men navnet på denne type is


Dagen går med at kigge på sæler og valroser
kl 18 passerede vi Axel ø og er nu inde i Van Mijinfjorden.
kl 19 ankom vi og et hul blev lavet i isen hvor i en stor træpæl blev stukket igennem så skibet kunne fortøjes
Vel inde i fjorden begyndte vi at læsse udstyr ned på isen.

torsdag den 16. april 2009

Cruise logbog - torsdag den 16

Torsdag 16
vejr: om morgenen var det et fint vejr men om aftenen blæste det lidt op.

Kl 830 blev vi hentet i Nybyen og kørt ned til skibet hvor fra vi tog afsted omkring middag. Der var meget is der skulle knuses for at vi kunne komme frem men R/V Lance er et muskel skib. Og fuld af luksus, daglig stue med kæmpe fladskærm, trænings rum, solarie og et super godt køkken. Det er absolut den bedste mad og forplejning som jeg har været ude for. Laks til frokost - HVER DAG!







På vej ud til Van Mijin fjorden skulle der tages CTD målinger, dette er salalinitet, temperatur og dybte, alle skulle være med og alle vi vagter så dette kunne passes.
Kl 02-04 havde jeg + Anna (N) og Jenny (N) andre vagt og to gange sendte vi CTD'en ned i dybet, blandt en masse forfærdelige bølger. Jeg fik et plaster til at sætte på halsen som hjalp mod min søsyge, for alle var søsyge.